kaylıköyüforum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

kaylıköyüforum


 
AnasayfaAramaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 Yeni Harflerin Kabulu

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Devran64
ORGENERAL
ORGENERAL
Devran64


Mesaj Sayısı : 78
Kayıt tarihi : 29/01/09

Yeni Harflerin Kabulu Empty
MesajKonu: Yeni Harflerin Kabulu   Yeni Harflerin Kabulu Icon_minitimePerş. Şub. 05, 2009 12:45 pm

Yeni Harflerin Kabulu
Yeni Harflerin Kabulu 3bsel7
Harf devriminden sonra yeni alfabeyi Ankara'da Ulus Meydanı'nda halka tanıtmak için ampullerle hazırlanmış bir pano.

1 Kasım 1928'de Latin esasından alınan harfler, (Türk dilinin özelliklerini belirten işaretlere de yer vererek) "Türk harfleri" adıyla 1353 Sayılı Kanunla kabul edilmiştir. Yazı dilinde kullanılan Arap harflerinin yerine Türk harflerinin alınmasını ifade eden Harf Devrimi yapılmıştır.

Arap harflerinin Türkler tarafından kullanılması, İslamiyet'in kabulünden sonra başlamış ancak bu harfler, Türk diline hiç bir zaman uyamamıştır. Türkçe, Arap harfleri ile kolay yazılıp okunamıyordu. Harf İnkılabının hedefi, okuyup yazmayı kolaylaştırmak ve yaymak, modern öğretim ve eğitimin gerçekleşmesini sağlamaktı. Harf İnkılabının ilk adımı, 20 Mayıs 1928'de 1288 sayılı kanunla, Arap rakamlarının kullanılmasına son verilerek, uluslararası rakamların kabulü ile başlamıştı.

******, 9 Ağustos 1928 gecesi İstanbul'da Sarayburnu Parkı'nda düzenlenmiş bir şenlik sırasında, Harf Devrimini halka duyurmuştur; "Arkadaşlar, güzel dilimizi ifade etmek için yeni Türk harflerini kabul ediyoruz. Arkadaşlar, bizim güzel ahenkli, zengin lisanımız (dilimiz) yeni Türk harfleri ile kendini gösterecektir. Asırlardan beri kafalarımızı demir çerçeve içinde bulunduran, anlaşılmayan ve anlayamadığımız işaretlerden kendimizi kurtarmak mecburiyetindeyiz. Lisanımızı muhakkak anlamak istiyoruz. Bu yeni harflerle behemehal pek çabuk bir zamanda mükemmel bir surette anlaşacağız ki, Milletimizin yazısıyla kafasıyla bütün medeniyet aleminin yanında olduğunu gösterecektir. Vatandaşlar, yeni Türk harflerini çabuk öğreniniz. Bütün millete, kadına, erkeğe, köylüye, çobana, hamala, sandalcıya öğretiniz" demiştir. Harf Devrimi, büyük bir tarihi olaydır. Çünkü, sosyal, kültürel ve siyasi alanda geniş yankıları olmuştur.

1 Kasım 1928'de Latin alfabesine dayalı yeni Türk Alfabesinin kabulünden sonra, 24 Kasım 1928'de yayımlanan Millet Mektepleri Talimatnamesi gereğince, yurdun her köşesinde Millet Mektepleri açılmış, halka yeni harflerle okuma yazma öğretilmiştir. ****** bu çalışmalara "Millet Mektepleri Başöğretmeni" sıfatıyla katılmıştır.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://kaylikoyu.hareketforum.com
 
Yeni Harflerin Kabulu
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Kadın Haklarının Kabulü

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
kaylıköyüforum :: Kaylı Köyü-Mustafa Kemal ****** :: Ulu Önder Mustafa Kemal ****** :: Mustafa Kemal ******-Cumhuriyet Dönemi-
Buraya geçin: